2 Mart 2014 Pazar

Okb den kurtulma yolları


     Merhaba arkadaşlar bildiğimiz üzere okb çok ciddiye alınması gereken sinsi bir hastalık.1970 lerde okb için psikolojinin kanseri benzetmesi yapılırdı.Bende bir okb li olarak sizlere elimden geldiğince bazı tavsiyeler verdim
.Okb den kurtulmak için öncelikle şunun bilinmesi lazım kimsenin elinde sihirli bir formül yok ancak yaşam tarzınızı değiştirerek ve ruh sağlığınızı koruyarak okb yi yenmek hayatınızı yaşanabilir seviyeye getirmek mümkün.Ben şuanda hayatımı son derece mutlu bir şekilde sürdürüyorum.Tabi okb arada bir gelmiyor değil ancak artık alıştım ona o kadarcıkta olsun diyorum.Peki ne yapabiliriz okb yi yenmek için:

1- Öncelikle ilaçlarınızı zamanında alın bu çok önemli çünkü ilaçlar okb yi büyük oranda azaltıyor ve siz kompülsiyonları daha az yapıyorsunuz.

2- Kendinize sürekli bir uğraş bulun çünkü bu hastalık cidden boş zamanlarınızda zihninizi çok fazla meşgul ediyor

3- Mükemmelliyetçilikten uzak durun asla mükemmeli aramayın bırakın toplum sizi normal biri olarak kabul etsin aslında tüm bu korkularımızın altında geçmişimizde yaşadığımız kötü olayların etkisi yatmaktadır mesela el yıkama hastalığı olan birisi çevresinin kendisini pis olarak tanımasından korktuğu için böyle bir hastalığa yakalanmış olabilir.

4- Stres veren ortam ve kişilerden uzak durun hayır demeyi öğrenin biz okb liler son derece iyi yürekli olduğumuz için bir türlü hayır diyemiyoruz ama bu hastalık bizim hayır diyememizin hayatımıza bir yansıması aynı zamanda kimseye katlanmak zorunda değilsiniz veya bir arkadaşınız sizi bir yere çağırdığında kendinizi zorunlu hissetmeyin stres yaratan kişi ve ortamlardan uzak durun.

5- Kendinizi asla başkalarıyla kıyaslamayın başkaları bir alanda başarılı diye sizde o alanda başarılı olmak zorunda değilsiniz.Kanaatkar olun ve az şeyle yetinmeyi öğrenin çünkü asıl mutluluk az şeye ihtiyaç duyarak yaşamaktır.

6- Kompülsiyonları tekrarlamayın çünkü kompülsiyonları tekrarlamak hastalığı dahada ilerletir.Mesela elinizin kirli olup olmadığından sürekli şüphe duyuyorsanız bırakın elinizi yıkamayın elinizi kirli bir şekilde sevin.Kendinizi olduğunuz halinizle kabullenin.

7- Beslenmenize dikkat edip mutlaka spor yapın spor ruh ve beden sağlığı için çok önemli.Spor yapan kişinin ruhu dinginliğe erişir ve rahatlar.

8- H astalığı çevrenizle paylaşmaktan kaçınmayın bu sizin moraliniz için önemli paylaşırsanız rahatlarsınız ve hastalığı yenmek için moral kazanırsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder